Waarom gaan we eigenlijk naar Japan?

Als je hoort dat iemand naar Japan gaat, dan denk je niet direct aan wintersport. Sterker nog, dan denk je vooral aan de cultuur, sushi en Tokio. Wanneer we mensen in onze omgeving vertellen dat we naar Japan krijgen we de meest uiteenlopende blikken naar ons hoofd geworpen, maar vooral de verbazing overheerst. Skiën in Japan? Yeah, that’s right! Maar wat maakt skiën in Japan nou zo bijzonder? 

De cultuur
Japan heeft van zichzelf al zoveel te bieden aan tradities, onsen, landschap, Tokyo en nog veel meer dat het skien als een bonus voelt. Maar dan wel de allerbeste bonus ooit! Bergen zijn vulkanen in plaats van opgestuwde landplaten. Sneeuw is droog en los in plaats van nat en plakkerig. Ramen in plaats van patat op de piste. Gecontroleerde offpiste gebieden in plaats van vogelvrij naast de bordjes. Een wereld van verschil.

Het avontuur
Met vijf gasten in een kleine k*t camper, dat is best een avontuur. Zeker als je van te voren weet dat er twee knetterhard snurken en altijd binnen drie seconden in slaap vallen. Aan de andere kant geeft het de vrijheid die we graag willen. We rijden van resorts naar resort, op zoek naar de perfecte spots. Een andere optie is om chalets/apartementjes te huren, maar daar betaal je al gauw €400,- a €500,- per nacht voor.  Verder rijden ze in Japan aan de linkerkant, maar goed, dat doen ze in Engeland ook 😉

De eindeloze poeder
Last but definitely not least. De poeder. In de Europese Alpen valt gemiddeld zo’n zeven meter sneeuw per seizoen. In Japan ligt het gemiddelde op het dubbele, zo’n vijftien meter per seizoen. Alsof dat nog niet genoeg is, helpt La Niña, het zusje van natuurverschijnsel El Niño nog een handje mee. In een ‘La Niña seizoen’ valt er zes a zeven meter extra sneeuw. In het seizoen 2011/2012 viel er maar liefst ruim 23 meter sneeuw. Oftewel, gegarandeerd poederen!

Sneeuwval afgelopen jaren

Seizoen (Dec – Mrt) Sneeuwval (cm)
2015/16 842
2014/15 1744
2013/14 1378
2012/13 1621
2011/12 2324 (La Niña seizoen)
2010/11 1761
2009/10 1570

 The Search for Perfection is een video gemaakt door GoPro en geeft een heel mooi beeld weer van onze zoektocht naar de perfecte sneeuw. Voor iedereen die iets met sneeuw, heuvels en goddelijke afdalingen heeft, kijk dan vooral onderstaande video 😉